ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

TRENDY VE SVĚTĚ REALITNÍHO TRHU

duben-blog.jpg

Na realitním trhu se neustále objevují nové trendy reagující na ekonomické, sociální a technologické faktory. Pokud vás toto téma zajímá, připravili jsme pro vás krátký článek, ve kterém si shrneme aktuální dění na trhu s nemovitostmi:

SVĚT INTERNETU

Technologie naprosto a jednou provždy změnily způsob, jakým lidé hledají a kupují nemovitosti. To zahrnuje i virtuální prohlídky a realitní online platformy, které uživatelům umožňují prohlížet, inzerovat a vyhledávat nemovitosti. Poskytují širokou škálu funkcí a služeb, bývají jednoduché a přehledné. Mezi nejznámější patří Zillow (USA), Realtor.com, Zoopla (Velká Británie). U nás jsou to například Sreality nebo vám dobře známá Realitní Samoobsluha…

EKOLOGIE TÁHNE

Rostoucí poptávka po ekologických stavbách je důsledkem zvýšeného povědomí o environmentálních otázkách, ale také snahy lidí ušetřit nějaký ten peníz na energiích, a tak stále více hledají nemovitosti s nízkou energetickou spotřebou i ekologicky šetrné materiály. Tato poptávka může zahrnovat solární panely, ekologicky úsporné spotřebiče, dobře izolované domy atd.

CO JE MALÉ, TO JE MILÉ

Mohlo by se zdát, že tento bod je naprosto nesmyslný, přesto je to ale jeden z největších trendů na realitním trhu - nakupují se teď hojně menší nemovitosti. Proč je tomu tak? Mnoho lidí preferuje menší domovy kvůli nižším nákladům na údržbu a provoz, snížení ekologického otisku nebo třeba větší životní flexibilitě. Proto se teď tak rozmohla stavba i prodej tiny housů, mobilheimů apod. Tento trend také pozorujeme ve větších městech, kde jsou větší nemovitosti často cenově absolutně nedostupné.

ZPÁTKY NA VENKOV

Odliv obyvatelstva z měst je způsoben několika faktory. Jeden z nich je zcela prozaický: lidé hledají klidnější místo k životu a blízkost přírody. Jiní upřednostňují nižší ceny nemovitostí. Tento trend je umocněn tím, že pracovní flexibilita v posledních letech hodně vzrostla (navíc ji ještě podpořil obrovský rozkvět komunikačních technologií), a tak lidé často pracují z pohodlí domova. Stěhování se na venkov vede k rozvoji infrastruktury, obchodu a dalších služeb mimo města. A to je velký bonus, nemyslíte?

KAM S PENĚZI?

Investice do nemovitostí zůstávají oblíbeným způsobem, jak dosáhnout dlouhodobého finančního růstu. Bývají totiž stabilní, mohou generovat pasivní příjem a z dlouhodobého hlediska mají tendenci růst. Lidé investují do nemovitostí jako způsobu diverzifikace svého portfolia a ochrany proti inflaci. Investor však vždy musí dobře zvážit rizika spojená s takovouto investicí - výdaje na údržbu, výběr solidních nájemníků nebo tržní nestabilitu.

ACH TY SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Sociální sítě mají stále větší vliv i na realitní trh, a to hned z několika důvodů: Za prvé - možnost cíleně oslovit potenciální zákazníky prostřednictvím reklamních kampaní a obsahu. Realitní agenti a developeři mohou využít sociální média k prezentaci svých nabídek a oslovování konkrétních segmentů trhu. Za druhé - sociální média umožňují okamžité sdílení informací o dostupných nemovitostech, což může zrychlit proces prodeje nebo pronájmu. Za třetí - recenze a hodnocení na sociálních sítích mohou mít vliv na pověst realitních agentů a společností. Kvalitní obsah a aktivní zapojení se mohou promítnout do zvýšené důvěry a reputace na trhu. Ať se nám to líbí, nebo ne, sociální média se stávají nedílnou součástí strategie marketingu a komunikace v realitním odvětví.

CHYTRÉ A JEŠTĚ CHYTŘEJŠÍ

A jsme zase u těch technologií. Stále více nemovitostí je vybaveno inteligentními technologiemi, které zlepšují pohodlí i efektivitu. Smart domy bývají často chytřejší než jejich obyvatelé - to berte prosím jako nadsázku. Ale kdo z nás má v sobě senzory, čipy a jiné technologie, že? Smart domy tyto vychytávky využívají a propojují je s internetem, všemožnými mobilními aplikacemi, bezpečnostními systémy a podobně. Také pomáhají snížit spotřebu energie díky optimalizaci vytápění, osvětlení či chlazení. Rostoucí dostupnost smart technologií umožňuje širokému spektru lidí pořizovat tyto systémy.

 

O trendech ve světě realit by se dalo napsat mnoho řádků. Nechceme Vás ale obírat o Váš drahocenný čas, a tak jsme vybrali jen ty nejdůležitější. Ale slibujeme, že je pro vás i nadále budeme sledovat a zase brzy sepíšeme podobný článek. A nezapomeňte, pro prodej a pronájem realit na vlastní pěst, avšak bez rizika, jsme tu pro Vás my - Realitní Samoobsluha.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?