ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

SEDM VĚCÍ, KTERÉ MUSÍ TEN PRAVÝ STAVEBNÍ POZEMEK SPLŇOVAT

listopad_2023.jpg

Už léta sníte o vlastním bydlení na krásném pozemku a v hlavě se vám rýsují i představy o vašem budoucím domě? Jste na správné cestě, ale ještě chybí jeden detail, zato však ten nejdůležitější. Napsat si seznam všeho, co by onen pozemek měl splňovat. To aby se z vašeho vysněného bydlení později nestala spíš noční můra. Proto jsme připravili článek o tom, co správnému pozemku nesmí scházet:

1. PŘÍJEZDOVÁ CESTA

Ke každé stavbě je dle zákona nutné zajistit přístup po zpevněné pozemní komunikaci široké nejméně 2,5 metrů a končící nejdále 50 metrů od stavby. Bez přístupové cesty vám stavební úřad stavební povolení neudělí! Vlastníkem komunikace může být obec (místní komunikace) nebo soukromník (účelová komunikace). Zákon ještě rozlišuje účelové cesty, které jsou přístupné a které nejsou přístupné. Vždy si dejte pozor na to, jaká cesta k vašemu vysněnému pozemku vede, to abyste se vyhnuli případným budoucím soudním sporům.

2. INŽENÝRSKÉ SÍTĚ

Pamatujte si, že vždy je lepší kupovat pozemek, na kterém jsou inženýrské sítě zavedeny - a měly by být zkolaudované (majitel by vám měl poskytnout dokumentaci, chtějte ji vidět). Dejte si pozor na tzv. „sítě v dosahu”, to znamená, že na pozemku sítě nejsou, ale některý ze sousedů jimi disponuje a vy je budete muset dotáhnout na váš pozemek, což je velmi nákladná záležitost. To, že v okolí sítě jsou, neznamená, že se na ně budete moci napojit (například z kapacitních důvodů). Zasíťovaný pozemek vám v budoucnu ušetří nemalé peníze!

3. V ÚZEMNÍM PLÁNU BY MĚL BÝT VEDEN JAKO POZEMEK S PLOCHOU K BYDLENÍ

Víte, že pozemek, na kterém ještě nic nestojí, není „stavební“? To, že stavební bude, určuje územní plán, ve kterém najdete, zda je pozemek „plochou k bydlení“. V územním plánu vyčtete také další důležité věci - jak vysoký dům může být, jakou má mít střechu a také kolik máte na pozemku nechat nezastavěné plochy. Poskytne vám jej stavební úřad v obci, kam pozemek spadá.

4. NESMÍ NA NĚM BÝT STAVEBNÍ ÚZÁVĚRA

Stavební uzávěra, přesněji územní opatření o stavební uzávěře, má jednu důležitou funkci: pomáhá obcím chránit území před nežádoucí výstavbou do doby, než bude vydán nový územní plán, který přinese správnou regulaci území. Stavební uzávěra omezuje nebo zakazuje v nezbytném rozsahu stavební činnost ve vymezeném území. I na toto je při koupi pozemku více něž žádoucí myslet!

5. VĚCNÁ BŘEMENA

Zda se k pozemku vážou věcná břemena (služebnosti) vyčtete z listu vlastnictví, který poskytuje katastr nemovitostí nebo Czechpoint (na každé pobočce České pošty). Pozemek nemusí být břemenem jen zatížen, věcné břemeno může být zřízeno i v jeho prospěch (najdete na listu vlastnictví pod písmenem B – „jiná práva“). Nejdůležitější je ale pečlivě prostudovat na listu vlastnictví písmeno C – „omezení vlastnických práv“. Ne každé věcné břemeno je důvodem k panice! Je potřeba zjistit veškeré informace a zvážit, zda je pro vás překážkou.

6. SPRÁVNÍ SOUSEDÉ

Ne nadarmo se říká „Dobré ploty dělají dobré sousedy!“ (R. L. Frost). Je velmi vhodné případné sousedy kontaktovat a zjistit si více o sousedských vztazích okolo vašeho budoucího pozemku, protože stavební úřad vaši stavbu povolí buď klasicky (vydáním územního rozhodnutí a stavebního povolení), nebo tzv. zjednodušeně (k tomu ale potřebujete právě sousedy a jejich souhlasy). Proto je fajn vědět, s kým máte tu čest už dopředu.

7. MUSÍ BÝT NA TOM PRAVÉM MÍSTĚ!

V neposlední řadě vám doporučujeme nedělat kompromisy. Koupě pozemku a stavba domu bývá veliké životní rozhodnutí, a proto si vše pečlivě promyslete a výběr správného pozemku na správném místě neuspěchejte. Přejeme vám hodně štěstí a pevné nervy.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?