ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Sazby hypoték v letošním roce? Pomalu stoupají

hypoteky-rostou.jpg

Sazby hypoték zaznamenávají postupný nárůst. Vyplatí se zdražení hypoték v nekonečném konkurenčním boji? Jaká je naše prognóza? Přečtěte si, s čím můžete počítat v roce 2020.

Sazby se zatím stále drží relativně nízko, v průběhu roku 2020 se ale pravděpodobně posunou nahoru. Některé banky začaly navyšovat úrokové sazby už v loňském roce, můžeme tedy počítat s tím, že letos budou jejich příklad následovat další. Znamená to, že vlastní bydlení si bude moci dovolit ještě méně lidí než doposud?

Růst úrokových sazeb je nevyhnutelný

O navýšení úrokových sazeb se mluví už nějakou dobu. Konkurence je však obrovská, a tak někdy nezbývá nic jiného, než udělat pravý opak. Takže zatímco Hypotéční banka v prosinci hypotéky zdražila (a krátce po ní i Česká spořitelna), Sberbank se rozhodla hypotéky raději zlevnit a nabídnout zákazníkům nižší sazby u delších fixací. Díky tomu získala post třetí nejlevnější banky na trhu – při fixaci na 5 až 10 let začíná úroková sazba na 2,29 %.

Česká spořitelna na vývoj hypotéčního trhu reagovala zvýšením úrokových sazeb o 0,2 procentního bodu u pětiletých, osmiletých a desetiletých fixací a u tříletých fixací až o 0,3 procentního bodu.

Zvýšení hypoték o 0,2 procentního bodu se týká také Raiffeisenbank a Wüstenrot. Dále lze navýšení sazeb pozorovat například u Hypoúvěru od Buřinky.

Zdražování hypoték bude pokračovat

Co můžeme očekávat v blízké budoucnosti? Dočasný propad a růst sazeb může přijít v podstatě kdykoliv. Na jejich výši má vliv zejména cena zdrojů, díky kterým jsou banky schopny hypotéky financovat, zájem klientů a rozhodnutí ČNB o jejich základním nastavení. S výraznějším zdražováním se nepočítá – mohlo by vést k poklesu počtu zájemců. Nárůst bude spíše nenápadný – do konce roku se však sazby mohou vyšplhat až na 3 %.

Stále větší zájem bude o hypotéky s dlouhodobou fixací. Nejoblíbenější budou pravděpodobně fixace na 5, 8 a 10 let.

Získat vlastní domov bude stále těžší

Ještě donedávna se úrok pohyboval pod 2 %, ale spolu se zpřísněním podmínek pro získání hypotéky, zvýšením poměru vlastních zdrojů (20 % z ceny nemovitosti většina lidí nemá) a neustálým zdražováním domů a bytů, může přijít spíše ochlazení hypotéčního trhu.

Zájem o hypotéky loni klesl až o pětinu, nehledě na neustálé snižování sazeb. Už nyní se velké procento zájemců musí snu o vlastním bydlení vzdát, a v budoucnu, kdy se růst ekonomiky zastaví, od něj bude muset upustit i další skupina lidí. Výdělky neporostou a ceny nemovitostí se nesníží. Tento problém se dotkne zejména větších měst – pořízení vlastního bydlení si bude moci dovolit jen velmi omezené procento lidí a celková poptávka po hypotékách klesne. Se sníženou poptávkou se obvykle pojí další snižování úrokových sazeb – v letošním roce na něj ale nezbývá prostor.

Pokud tedy čekáte na příchod výhodnějších podmínek, je docela možné, že se nedočkáte a místo toho se před vámi zavřou dveře – hypotéku raději řešte už nyní.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?