ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

VÝHODY A NEVÝHODY PRONÁJMU

leden-blog.jpg

Ceny nemovitostí stále rostou, a tak není divu, že ne každý dosáhne na hypotéku. Někdo se zase z jakéhokoli důvodu nechce zadlužit na desítky let. Pak je nasnadě řešení v podobě pronájmu. I když nelze obecně říci, jaká forma bydlení je ta nejlepší, panuje všeobecný názor, že osobní vlastnictví má větší přínos. V mnoha případech tomu tak být nemusí. Kdy je pronájem výhodný a kdy je naopak lepší zvážit koupi nemovitosti?

1. VÝHODY PRONÁJMU

Tou největší výhodou pronájmu je bezesporu nízká počáteční investice. Pronajímatel nemovitosti sice většinou požaduje kauci ve výši měsíčního nájemného (či vyšší) a pokud využívá služby realitní kanceláře, platí se ještě provize RK, v součtu to ale nebývají žádné horentní sumy. K tomu se také váže to, že se otevírá možnost bydlení v lokalitě, kde by nebylo možné si pořídit nemovitost v osobním vlastnictví. Další neopomenutelnou výhodou je svoboda - k danému místu vás neváže vlastnictví bytu či domu. Můžete se tedy kdykoli přestěhovat či změnit práci. V neposlední řadě nám stojí skutečnost, že starost o nemovitost neleží na vašich bedrech. Když vás vytopí soused, měl by majitel škody napravit na své náklady.

2. NEVÝHODY PRONÁJMU

Placení nájemného k rukám někoho cizího může spousta lidí považovat za tu největší nevýhodu. Vše ale záleží na úhlu pohledu - v bance zase přeplatíte neuvěřitelnou částku na úrocích. Pro někoho může být nepřekonatelnou překážkou to, že nelze provádět stavební úpravy bez schválení majitele a že s nemovitostí nelze nijak disponovat. Musíte také počítat s tím, že majitel nemovitosti se kdykoli může rozhodnout, že ji prodá a vám tím pádem vypoví nájemní smlouvu. A vás čeká další stěhování…

3. RYCHLÝ ROZHODOVACÍ KVÍZ

Stále váháte, jestli je pronájem to pravé ořechové? Pokud jste odpověděli aspoň na čtyři z následujících otázek ANO, pronájem by mohl být pro vás více než vhodnou volbou:
I. Nelíbí se mi představa, že se ke konkrétnímu místu zavážu na mnoho let?
II. Budu často měnit práci?
III. Mám v plánu vycestovat na delší dobu do zahraničí?
IV. Chybí mi finance na vlastní bydlení?
V. Nechci všechny našetřené peníze investovat do koupi nemovitosti?
VI. Nechci nic vlastnit a být svobodný?

Snad Vám tento mini kvíz pomohl se rozhodnout. Třeba jste si při něm odpověděli na otázku, na kterou vás samotné nikdy nenapadlo se zeptat.

My pronájem považujeme za velmi dobré řešení a určitě neplatí, že jej využívají jen méně movité osoby. Zkrátka vždy záleží na vašich prioritách a životním stylu. Najděte ten správný pronájem přes Realitní samoobsluhu. U nás neplatíte provizi!

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?