ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Je správný čas prodat nemovitost?

spravny_cas.jpg

Budou ceny nemovitostí i nadále růst a kdy se jejich růst zastaví? Je vhodné do nich v tuto chvíli investovat, nebo naopak nemovitost prodat? Můžeme očekávat realitní krizi? V tomto článku podobné dotazy zodpovíme – dle dostupných statistik a faktů.

Vysoké ceny nemovitostí a přísnější podmínky pro získání hypotéky brání mladým rodinám pořídit si vlastní bydlení. Díky tomu postupně narůstá poptávka po nájemním bydlení, či koupi družstevního bytu – a to především ve větších městech.

Budoucí vývoj cen nemovitostí

Vůbec nejvýše se ceny nemovitostí vyšplhaly v létě roku 2008 a nejvýhodněji jste si byt či dům mohli pořídit v roce 2013 – obojí lze vypozorovat z dat ČSÚ. V posledních letech ceny opět významně rostou – týká se to jak rodinných domů, pozemků a novostaveb, tak i starších bytů. Problémem je zásadní nedostatek nových bytů – když je poptávka vyšší než nabídka, k poklesu cen dojít ani nemůže. A pak je tu samozřejmě jednání bank – úrokové sazby a legislativní změny (např. kolik procent byste mohli splácet z rodinného rozpočtu nebo kolik procent z celkové ceny nemovitosti vám banka půjčí) mají velký vliv na ceny v různém časovém horizontu.

Na podzim roku 2018 přišla Česká národní banka s novými podmínkami, které mnohým lidem zcela znemožnily pořízení vlastního bydlení. V současnosti jsou pořizovací ceny tak vysoké, že většině mladých rodin skutečně nezbývá nic jiného, než se buďto o něco déle ohřát v domácnosti svých rodičů, nebo vyhledat cenově příznivější podnájem.

Na druhou stranu právě tito lidé mohou pokles cen ovlivnit tím, že přestanou přemrštěné sumy akceptovat – když se sníží poptávka, ovlivní to i růst prodejních cen. Ti, kteří na úvěr nedosáhnou, přispějí k zastavení růstu cen, anebo dokonce k jejich snížení. Už teď je patrné, že se zájem o nemovitosti z center měst přesouvá do jejich okrajových částí a bezprostředního okolí.

Prodat nebo investovat?

V některých méně atraktivních lokalitách začíná cenová nabídka klesat. To se ale netýká větších měst. Cenu nemovitostí stále ovlivňuje jejich umístění – čím výhodnější, tím lepší. Nejedná se vždy jen o očividné lokality, některé vás mohou překvapit – příkladem jsou investiční byty v Praze. Na první pohled by se mohlo zdát, že investiční byt bude nejvýhodnější v centru Prahy, zajímavější výnos ale investory čeká v okrajových částech – i přes 5 %. A v menších městech je to až přes 7 %.

Výhodnou investicí samozřejmě jsou, nepříliš překvapivě, stavební pozemky, kde můžeme zaznamenat vzestupnou křivku. Protože je nabídka vhodných pozemků k výstavbě nedostatečná, porostou jejich ceny i v budoucnu.

Ochlazení realitního trhu můžeme očekávat, na příchod další krize to ale zatím nevypadá. Chování bank je daleko zodpovědnější, spouštěčem by mnohem spíše mohl být automobilový průmysl. Ani to však není jistota. Připravte se na vše, buďte finančně zodpovědní a ekonomický pokles vás nepřekvapí – dříve či později se podobné změny dočkáte tak jako tak.

A pokud máte v plánu právě teď prodávat nemovitost? Pak je velmi zásadní, kde je umístěna. V Praze či Brně lze počítat s pomalým růstem cen, zatímco v krajských městech už ceny nerostou a předpokládá se spíše pokles. Jestli vlastníte nemovitost v méně výhodné lokalitě, není proč zbytečně otálet, protože situace se v nejbližší době nezlepší.

K efektivnějšímu prodeji neváhejte využít Realitní Samoobsluhu – službu, kde si můžete nemovitost sami vložit a zcela zdarma. Zajistí vám plošnou inzerci na všech nejnavštěvovanějších portálech a pomůže vám nemovitost rychle a výhodně prodat.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?