ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Jak správně ohodnotit nemovitost?

price.jpg

Jedna z prvních otázek, kterou si majitel před prodejem nemovitosti klade je: kolik za nemovitost dostanu peněz? Správně položená otázka však zní: kolik bude kupec ochoten za nemovitost v daném místě, čase a stavu zaplatit?

Pokud nemovitost podhodnotíte, prodáte sice rychle, na druhou stranu se ale připravíte o možný zisk. Při nastavení moc vysoké ceny vám nikdo nezavolá a vy budete muset začít zlevňovat nebo se prodej bude protahovat.

Existují tři různé ceny nemovitosti:

  • cena, za kterou si prodávající myslí že prodá
  • cena, za kterou by chtěl kupující koupit
  • cena, která je tržní a odpovídá stavu nemovitosti v dané lokalitě a čase

Rozdíly bývají obrovské a je zřejmé, proč tomu tak je.
Prodávající má ke své nemovitosti citový vztah, často celoživotní a vidí svoji nemovitost přes růžové brýle.

V zájmu kupujícího je utratit co nejméně peněz a sebemenší vada na kráse snižuje v jeho očích částku, kterou je ochoten zaplatit. Více v našem článku „jak připravit nemovitost k prodeji“. Tržní cena bývá většinou průsečíkem cen, které si prodávající a kupující představují.

Jak odhadnout tržní cenu?

Existuje několik možností, které vás navedou správným směrem.

  • Kvalitní cenové mapy - jsou sice placené aplikace, ale ukáží vám, za kolik se skutečně realizovaly prodeje podobných nemovitostí ve vaší lokalitě – dejte ale pozor na období, kdy k prodeji došlo. Ceny se v posledních letech velmi měnily. Vzpomeňte si na cenový zlom v roce 2008/2009, prudký pád a následný vzestup, který ceny vyhnal výše, než byly před krizí.
  • Místní poměry - pokud prodával nemovitost někdo z vašich sousedů, dá se v závislosti na stavu a velikosti odhadnout cena vaší nemovitosti
  • Inzertní servery – to je asi první co vás napadne, buďte ale obezřetní. Ceny, které zde najdete, jsou ceny nabídkové! Bývají vyšší oproti tržním cenám i o 20 až 30 procent.
  • Odhad nemovitosti znalcem – můžete pověřit znalce, který zohlední veškeré plusy i mínusy vaší nemovitosti, stává se ale, že nezohlední situaci na trhu
  • Odhad realitní kanceláří – realitní kanceláře nabízejí cenové odhady buď zdarma, nebo za poměrně nízkou částku kolem 1.000 Kč. Výhodou je, že dobré realitní kanceláře mají přehled o aktuálním dění na trhu a mají vlastní statistiky o prodaným nemovitostech. Dokážou tedy cenu dobře odhadnout. Nevýhodou je, že tato služby je pouze marketingovým tahem, který vás k nim přivede, a pak už budou následovat emaily a telefonáty s nabídkou prodeje přes jejich kancelář.

Ideálním způsobem tedy bude kombinace některých výše uvedených možností, nespoléhejte jen na jednu z nich.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?