ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Zdědili jste nemovitost?

zdedili_jste.jpg

Jakmile překonáte prvotní šok ze ztráty blízké osoby, soustřeďte se na následující řádky. Pomohou vám se vypořádat s nově nabytým majetkem.

Dobrá zpráva je, že roku 2014 dědictví patří mezi bezúplatné příjmy, které jsou osvobozené od daně podle zákona o dani z příjmů. Daň z nemovitosti vás bohužel nemine, stejně jako vlastníky všech nemovitostí. Nový majitel zděděné nemovitosti by rovněž neměl zapomenout podat přiznání k dani z nemovitosti.

Nevíte, kdo bude dědicem?

Pokud jste ještě ve fázi, kdy není jasné, kdo bude po zůstaviteli dědicem (zůstavitelem se označuje fyzická osoba, jejíž práva a závazky přejdou po její smrtí na její dědice), podívejte se, jaké jsou možnosti:

    • Závěť: ta by měla být v ideálním případě sepsána a uložena u notáře, kde by se měli pozůstalí sejít a vztahy vypořádat. Pozor dejte na nevylučitelné dědice (zpravidla přímí příbuzní zemřelého), kteří mají nárok na minimální podíl dědictví, pokud nebyli řádně vyděděni.
    • Dědická smlouva, tedy dohoda: v případě, že závěť nebyla sepsána, je realizováno tzv. dědictví dohodou, kterou pozůstalí uzavírají u notáře. Ne vždy se ale dohoda podaří, obzvlášť pokud máte v rodině spory, nebo máte závistivého příbuzného.
    • Ze zákona – dědická posloupnost zahrnuje šest dědických tříd a každá z nich se uplatní až v případě, kdy nedědí někdo z dědické třídy bližší. Do první třídy spadají děti, manžel nebo partner zemřelého, do poslední (šesté třídy) pak vnuci sourozenců zemřelého a děti jeho prarodičů.

Zdědit můžete majetek i dluhy

Pozůstalost, kterou můžete zdědit, netvoří pouze majetek, ale rovněž dluhy. Můžete si od notáře nechat vypsat soupis pozůstalosti, která by měla zahrnovat všechen majetek i dluhy. Pokud dluhy překračují hodnotu majetku, můžete dědictví odmítnout. Na to máte právo, ale pouze 30 dní od doby, co vám jako dědicovi byla sdělena možnost odmítnutí. Odmítnutí dědictví můžete i za života zůstavitele.

O převod nemovitosti se starat nemusíte, notář katastrální úřad obešle a krátce po doručení dojde k přepisu podle rozhodnutí. 

Máte-li v plánu zděděnou nemovitost prodat, zamyslete se ještě před prodejem, jestli nebudete muset platit daň z příjmu.

Základ pro výpočet daně, která je výši 15 %, tvoří rozdíl mezi prodejní a pořizovací cenou. V případě dědictví se za pořizovací cenu považuje cena zjištěná při oceňování majetku ke dni nabytí.

Podle zákona o dani z příjmu obecně platí, že je prodávající od daně z příjmu z prodeje nemovitosti osvobozen, pokud nemovitost nebo družstevní byt, vlastní déle než pět let. Dědic bude při prodeji nemovitosti od daně z příjmu osvobozen, pokud zůstavitel držel nemovitost déle než pět let nebo v ní dva roky měl trvalé bydliště.

Jak nemovitost úspěšně prodat?

Rozhodně nic nepodceňte – výběr realitky ani přípravu nemovitosti, aby byla pro zájemce atraktivní, obojí může znamenat obrovský rozdíl. Problémem je, že při spolupráci s realitkou se nevyhnete platbě provize. Naštěstí existuje i jiný způsob, jak váš dům či byt inzerovat. Skvělým řešením může být naše Realitní samoobsluha – po registraci vaši nemovitost zdarma zveřejníme na více než 50 nejznámějších realitních serverech. Vaše nemovitost se rychle a výhodně prodá a žádnou provizi platit nebudete.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?