ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Zdanění příjmu z prodeje nemovitosti: jak to je?

kveten_2022.jpg

Prodali jste v minulém roce nemovitost a přemýšlíte, jestli se vás kvůli tomu netýká povinnost podat daňové přiznání pro daň z příjmů? Za jakých podmínek (a jestli vůbec) musíte platit, co znamená časový test a jaké má lhůty, vám objasníme v následujícím článku.

Existují výjimky

Uplynulý rok byl pro prodej domu, bytu nebo chaty jako stvořený – ceny nemovitostí dosahovaly historických maxim, i přesto mizely z nabídky rychlostí blesku. Patříte-li mezi šťastlivce, kteří už prodejem nemovitosti vydělali, nebo se k tomu teprve chystáte, jistě vás zajímá, kolik z vydělané částky budete muset odevzdat státu prostřednictvím daně z příjmů. Dobrou zprávou je, že v mnoha případech se této dani můžete vyhnout.

Kdy nemusíte příjem z prodeje nemovitosti danit?

  Prvním z případů, kdy nemusíte zisk z prodeje nemovitosti danit, je splnění časového testu. Pokud jste loni prodali nemovitost, kterou jste prokazatelně vlastnili alespoň 5 let, daň z příjmu z prodeje hradit nemusíte. Pro nemovitosti nabyté od 1. ledna 2021 se lhůta časového testu prodloužila na 10 let. Stejné podmínky platí také u družstevního bydlení.

  Placení daně se vyhnete i v případě, že jste v nemovitosti alespoň 2 roky žili. Není nutné mít v místě trvalou adresu, dlouhodobý pobyt můžete doložit i jinou cestou, například účty za energie.

  Nutnost danění se vás netýká ani v případě, že jste v nemovitosti bezprostředně před prodejem bydleli a vydělané prostředky použijete k uspokojení bytové potřeby do doby jednoho roku od prodeje.

  Zděděná nemovitost je od danění osvobozena automaticky. V případě, že jste prodali darovanou nemovitost, musíte pro osvobození od daňové povinnosti splnit některou z výše uvedených podmínek.

Nesplňujete podmínky pro žádnou z výjimek?

  Jestliže pro vás neplatí žádná z výjimek a máte povinnost platit daň z prodeje nemovitosti, znamená to pro vás nutnost podat daňové přiznání na příslušném finančním úřadu standardně do konce března daného roku, u elektronického podání byl v roce 2022 termín posunutý na začátek května.

Státu odvedete 15 procent příjmu z prodeje. Ten však můžete ponížit o náklady spojené s prodejem i pořizovací cenu nemovitosti. Daň se platí vždy pouze z kladného rozdílu. V případě, že byste na prodeji prodělali, se vás danění netýká.

I nadále platí, že je prodej nemovitosti výhodným krokem přinášejícím vysoký zisk. Chcete-li svoji nemovitost prodat bez zbytečných vstupních investic a poplatků realitním kancelářím, vyzkoušejte služby Realitní samoobsluhy – bezplatně za vás vystavíme nemovitost na 50 nejlepších realitních serverech s nulovou provizí a odhadem ceny nemovitosti zdarma.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?