ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Žádáte o hypotéku? Zkontrolujte si, co se o vás píše v úvěrovém registru

1_foto_blog_uverovy_registr.jpg

Pokud se chystáte žádat o hypotéku, připravte se na to, že banka bude prověřovat vaši bonitu. A to nejen výši platu a aktuální úvěry, ale také prohřešky z minulosti, jako jsou dluhy za telefon a splátkové kalendáře. Úvěrový registr si můžete zkontrolovat a ověřit si, že jsou vaše závazky v pořádku uhrazené.

Úvěrový registr je databáze, ve které banky a leasingové společnosti mohou zjistit, jak je na tom klient, který u nich žádá o úvěr, s platební disciplínou. Zjistí, jestli není předlužen a jestli své závazky včas splácí. Pokud finanční instituce zjistí, že klient má dluhy po splatnosti, může to znamenat, že půjčku nezíská. Naopak, pokud vše splácíte včas, je to signál, že vám instituce může půjčku poskytnout.

Je zařazení do registru povinné?

I když zařazení do registru při podpisu úvěrové smlouvy můžete odmítnout, nevyplatí se to – i to je totiž důvod, aby vás banka odmítla. Pokud se tedy chystáte brát si hypotéku, raději si nechte udělat výpis svých dluhů – ať máte jistotu a nemusíte se bát nepříjemného překvapení.

Registry jsou čtyři, Bankovní registr, ve které se nachází data zákazníků finančních institucí, Centrální registr úvěrů, který shromažďuje půjčky podnikatelů a právnických osob, Nebankovní registr klientských informací a Solus.

Jak výpis získat?

Výpis vydává každý registr zvlášť, proto si pohlídejte jak bankovní, tak nebankovní registry. Na portálu kolikmam.cz najdete formuláře a rady, jak výpisy získat online, případně, kde o ně můžete požádat osobně. Informace o registru Solus najdete zde.

Poplatek, který se vyplatí

Ceny za výpis se pohybují od 100 do 300 Kč, podle toho, jestli zvolíte elektronickou nebo papírovou formu, u registru Solus je to od 99 do 250 Kč. I když výpis z registru není zadarmo, vyplatí se – protože veškeré papírování a administrativa, kterou zabere koupě nemovitosti a hypotéka, stojí spoustu času a úsilí. Bylo by škoda, aby vše přišlo vniveč.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?