ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

V čem je družstevní bydlení jiné než vlastnické?

Foto_interier.jpg

Kupujete byt a přemýšlíte, jaký je rozdíl mezi družstevním a vlastnickým bydlením? Jaké mají výhody a nevýhody? Proč jsou družstevní byty levnější a jak je to s hypotékou? Podívejte se, pro koho jsou jednotlivé typy bydlení určené a jaké z toho vyplývají práva a povinnosti.

Zásadním rozdílem, jak již napovídá název článku, je, že družstevní byt je ve vlastnictví bytového družstva, byt vlastní, tedy v osobním vlastnictví, je vaším osobním majetkem se všemi výhodami i nevýhodami.

Družstevní bydlení je alternativou pro mladé

Podle mnohých jsou dnes bytová družstva přežitkem, i když v celé České Republice žije v družstevním bytě kolem 10 % domácností. Bydlení v družstevním bytě může být atraktivní zejména pro mladé rodiny, které i kvůli změnám na hypotečním trhu hůře dosáhnou na byt v osobním vlastnictví, případně na nájemní byt za standardní tržní nájem.

Neplatíte daň z nabytí ani roční daň

Družstevní bydlení bývá až o desítky % levnější než osobní vlastnictví. Družstevní byt je levnější i díky tomu, že neplatíte čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti. Také neplatíte ročně daň z nemovitosti. Nabyvatel tak získává nájemní právo k danému bytu. Bez nutnosti znaleckého posudku, bez kupní smlouvy. Dalo by se říct, že je to tedy jednodušší a levnější.

Problematická hypotéka

S družstevním bytem ovšem nemůžete nakládat dle libosti a problém nastává i při jeho financování. Při koupi družstevního bytu si totiž nekupujete bytovou jednotku, ale podíl v bytovém družstvu. Na podíl v bytovém družstvu vám banka nepůjčí, pouze ve výjimečných případech, kdy by se byt v blízké době převáděl do osobního vlastnictví. V tomto případě vám banka může schválit předhypoteční úvěr, který má ale vyšší sazbu než hypotéka a tím se nákup prodraží.

Před koupí družstevního bytu doporučujeme ověřit si na bytovém družstvu, jak dalece je splacena anuita, tedy jak dlouho budete muset ještě byt splácet, než vám bude převeden do osobního vlastnictví.

Nízká cena versus být vlastním pánem?

Pokud budete chtít družstevní byt pronajmout, budete muset o tomto svém záměru bytové družstvo informovat a nechat si takový krok od družstva schválit. Ve valné většině případů, jde pouze administrativní krok. Družstevní bydlení je sice levnější, ale má to i svá úskalí.

Na druhou stranu ve vlastním bytě jste vlastním „pánem“, můžete ho dle libosti pronajímat, můžete ho kdykoliv prodat za cenu vyšší než byt družstevní a zájemci budou mít jednodušší cestu k získání hypotéky.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?