ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Rostoucí úrokové sazby a přísnější pravidla značně ochladí realitní trh

leden_2022.jpg

Česká národní banka v loňském roce několikrát navýšila úrokovou sazbu, čímž sice ovlivnila zvýšení sazeb u hypotečních úvěrů, přesto tyto kroky neměly žádný velký vliv na zájem o reality ani na rostoucí ceny nemovitostí. I přes rostoucí sazby poskytovatelé hypotéktrhali v roce 2021 jeden rekord za druhým.

Sazby ale dále rostou a navíc se značně utahují pravidla pro sjednání hypoték. Z toho důvodu se dá očekávat citelný útlum v množství sjednaných hypoték; a to až o polovinu. Pokud se tedy chystáte prodat svou nemovitost, rozhodně není dobré otálet.

S přísnějšími pravidly mnohem více lidí nedosáhne na hypotéku

Minulý rok byl na poli hypotečních úvěrů skutečným rekordmanem. Na finální čísla si budeme muset ještě chvíli počkat, už teď je ale zřejmé, že za celý loňský rok dohromady poskytovatelé hypoték sjednali hypoteční úvěry za rekordních 440 miliard korun. Toto číslo je oproti předešlým, standardním rokům více než dvojnásobné. Přestože se cena nemovitostí i nadále zvyšovala, zájem o nákup realit neutichal. Čísla mírně poklesla po posledním navýšení úrokových sazeb a očekává se, že s příchodem přísnějších pravidel pro získání hypotéky v dubnu 2022 bude tento trend dále zrychlovat.

V prosinci ohlásila ČNB zvýšení úrokové sazby, na což přirozeně reagovaly i banky a u většiny hypotečních úvěrů se úroková sazba zvedla na čtyři procenta. Podle výroků guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji je vysoce pravděpodobné, že tento stav není konečný a úroková sazba by se mohla přiblížit až šesti procentům.

V dubnu 2022 navíc začnou platit nová pravidla pro získání hypotéky. Jaká to jsou?

  • Každý žadatel o hypotéku musí disponovat minimálně pětinou odhadní ceny nemovitosti,
  • Je znovuzavedena jak maximální hranice zadluženosti žadatele, tak i maximální výše měsíční splátky v poměru k měsíčním příjmům (splátka by neměla přesáhnout 45 % žadatelova příjmu),
  • Žadatel o hypoteční úvěr si nebude moci půjčit více než 80 % hodnoty nemovitosti

I když pro žadatele mladší šestatřiceti let jsou pravidla o něco vstřícnější, pro řadu lidí už tyto nové podmínky a výše úrokové sazby bude neúnosným koktejlem a na hypotéku zkrátka a dobře nedosáhnou. To bude mít za následek ochabnutí zájmu o nákup nemovitostí. Přestože ceny nemovitostí na tuto situaci zatím příliš nereagují a nadále rostou, může přijít značný propad, jelikož se výrazně sníží počet zájemců schopných si nemovitost za současné ceny dovolit.

Právě kombinace vysoké úrokové sazby a přísnějších podmínek napovídá, že nás čeká skutečně enormní ochlazení na realitním trhu. Predikuje se až padesátiprocentní propad v celkové hodnotě sjednaných hypoték na „tradičních“ 200 miliard korun za rok.

S prodejem nemovitosti neotálejte

Je patrné, že zájemci o vlastní bydlení se musí připravit na to, že v nejbližších letech zřejmě výhodnější podmínky pro získání hypotéky jen tak nenastanou. Vzhledem k tomu může výrazně klesnout poptávka, což se přirozeně projeví v poklesu cen nemovitostí. Pokud se rozhodujete, zda svou nemovitost prodat nyní, nebo raději až později, rozhodně není dobré otálet. Pokud chcete prodat nemovitost s co nejvyšším ziskem a nepřijít o velkou část výnosu, není nač čekat. Nejpozději od dubna se očekává, že realitní trh čeká značný otřes.

Pokud nechcete platit provizi realitní kanceláři, ale zároveň se nechcete pouštět do prodeje nemovitosti sami a bez pomoci, je pro vás naše služba Realitní samoobsluha jako dělaná. Nabídneme vaši nemovitost na padesáti nejvýznamnějších serverech, propojíme vás pouze s vážnými zájemci o koupi a následné poplatky zaplatí kupující. Přečtěte si více o tom, jak to u nás funguje a pusťte se do prodeje nemovitosti s námi – rychle, bezpečně a bez poplatků realitní kanceláři.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?