ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nemovitost, která ohrozí zdraví? Dejte pozor na šmejdy!

rs_foto_blog.jpg

Nedostatek bytů a rodinných domů k prodeji často vede k situacím, kdy se zájemce pro koupi musí rozhodnout v řádu několika málo dní, případně hodin. Ukvapená koupě pak může znamenat, že si kupující pořídí zajíce v pytli, který má celou řadu skrytých vad. Třeba plísně, azbest nebo nedostatečnou ochranu proti radonu.

Pět zájemců na prohlídce bytu či domu a vyhrává ten, kdo se rozhodne jako první. Zdá se vám to jako absurdní situace? Bohužel, i když se jedná o milionové transakce, kupující jsou bohužel tlačeni do rozhodnutí, u kterých si nestihnou zvážit všechna pro a proti. Případné právní vady si zájemce většinou ověří, ale u technických vad už situace tak jednoduchá není. A pak už se může jenom divit.

Koupě, která přijde hodně draho

V poslední době se množí případy, kdy špatný technický stav přímo ohrozil zdravotní stav svých majitelů. Své o tom ví například Alena S., která si za 2 miliony koupila byt, kde její dvouletý syn trpící astmatem a alergiemi prakticky nemohl dýchat.Ve stěnách pod nátěrem a pod parketami se totiž skrývala plíseň, která přicházela ze špatně zatepleného sklepa. Na vlastní náklady nechala parkety vytrhat a podlahu vyčistit. Dokud se ale nevyřeší příčina, obtíže se budou vracet.

S plísní se setkal i Milan F, který si koupil špatně zaizolovanou novostavbu, takže ho trápí nejen plíseň, ale po inspekci odborníka dům neodpovídá ani normám ochrany proti radonu. Oba aktéři dali za nezbytné opravy vysoké částky a nyní se s bývalými majiteli soudí. Dá se těmto situacím zabránit?

Vezměte na prohlídku odborníka

I když technická inspekce není pro prodávajícího povinná, vyřešila by celou řadu problémů. Pokud časový pres inspekci neumožňuje, vezměte si na prohlídku někoho, kdo se vyzná. Nemusí to být přímo odborník, vezměte třeba kamaráda, který pracuje na stavbě a spoustu věcí umí z praxe odhadnout. Všímejte si, jestli ve stěnách nejsou trhlinky, které by mohly značit špatnou statiku domu.

Zkontrolujte rohy stěn a prostory kolem oken a balkónových dveří, jestli neskrývají plíseň nebo nejsou vlhké. Věnujete pozornost obkladům a dlažbě, ptejte se, kdy se co opravovalo a rekonstruovalo. Obejděte si dům zvenčí a zkontrolujte vzhled fasády a omítky. V bytových domech se ptejte na hospodaření společenství vlastníku a plány oprav.

Už se stalo, co teď?

Nemovitost jste již zakoupili a našli jste na ní skryté vady? Za zákona máte nárok na reklamaci a to až do 5 let od uzavření kupní smlouvy. Můžete se s bývalým majitelem zkusit dohodnout mimosoudně, nebo spor řešit přes soud. Potom máte dvě možnosti, buď odstoupit od smlouvy a nechat si zaplatit celou kupní cenu nebo po bývalém majiteli požadovat slevu.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?