ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kde jsou nejdražší a kde nejlevnější nemovitosti v ČR?

nejdrazsi-nemovitosti.jpg

Ceny bytů, domů a pozemků se v České republice stále drží na historickém maximu. Pochopitelně se však bude lišit pořizovací částka za byt o stejné výměře v různých částech země. Kde vyjde vlastní bydlení nejdráž, kde jej pořídíte nejvýhodněji a jaké faktory ovlivňují jeho hodnotu?

Lidé chtějí být blízko přírodě i centru

Bez ohledu na konkrétní město, okres nebo kraj je pro zájemce o nemovitost často stěžejní dostupnost služeb, jako jsou lékaři, školy a školky. Zásadní je také dobrá dostupnost MHD, blízkost kulturního či sportovního vyžití nebo množství zeleně a parků v okolí.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se za vyšší ceny prodávají novější byty, ne vždycky je to pravda. Zejména v nejžádanějších lokalitách velkých měst se ceny bytů odvíjejí zejména od velikosti a adresy a stáří budovy se v ceně příliš nepromítne, zejména pokud je po renovaci, zateplená a v celkově dobrém stavu. Úplně nové byty jsou však samozřejmě dražší, vzhledem k velké zastavěnosti měst už jich však v centrech ubývá a staví se častěji na okrajích měst.

Nejdražší lokality? Žádné překvapení...

Ačkoliv byl nárůst cen v krajích vyšší než v české metropoli (meziroční nárůst cen nemovitostí se v roce 2021 pohyboval kolem 14 procent v regionech, zatímco Praha podražila průměrně o 5,5 procenta), ani tento fakt příliš nezamíchal pořadím: nejdražší jsou stále byty a domy v Praze, kde za 1 metr čtvereční bytu zaplatíte průměrně 137 518 korun. Hned za Prahu se řadí Brno, ve kterém se metr čtvereční bytu pořídí průměrně za 100 100 Kč. Neustálý nárůst cen ovlivnil i trendy v nakupování nemovitostí: zatímco do roku 2022 byl největší zájem o byty s dispozicí 2+1, nyní je největší poptávka po bytech 1+1, které tvoří více než 40 procent prodejů.

Mezi lokality s nejdražšími byty se řadí i Královéhradecký a Liberecký kraj. Průměrná cena za metr čtvereční, která se blíží 90 000 Kč, je totiž zvednuta populárními horskými apartmány, které si lidé často pořizují jako tzv. investiční byty.

Nejlevnější zůstávají severní Čechy

Mezi nejlevnější lokality se i nadále řadí města v severních Čechách, jako je například Ústí nad Labem s průměrnou cenou 40 000 Kč za metr čtvereční. Ještě nižší ceny nabízí Most nebo Teplice, vlastní bydlení pořídíte levně i v Moravskoslezském kraji. Optikou dnešních cen je levné i pořízení bytu v Ostravě s průměrnou cenou 47 000 Kč za metr čtvereční. Důvod nižších cen v těchto lokalitách je poměrně zřejmý – méně práce, nižší životní standard a často i znečistěný vzduch.

Vlastníte byt v jakékoliv lokalitě a chcete ho prodat rychle, spolehlivě a za co nejvyšší cenu, aniž byste museli platit provizi realitní kanceláři? Vyzkoušejte naši službu a podívejte se, jak to funguje. Najdeme vám kupce pro vaši nemovitost – bez poplatků a s odhadem ceny zdarma.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?