ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ani nárůst cen nesnížil poptávku po vlastním bydlení. Na místě je ale opatrnost.

bublina.jpg

Letošní rok přinesl turbulentní změny – skokové zdražování energií, rekordní inflace a nejistá politická situace ve světě nutí lidi přemýšlet o budoucnosti, se kterou se často váže představa vlastního bydlení. Ačkoliv ceny nemovitostí dále rostou, podmínky pro získání hypotéky se zpřísňují a úroková sazba dosahuje sedmi procent, vlastní byt či dům si stále přeje více než 70 procent mladých lidí do 30 let. Otázkou však zůstává, jestli si je budou moci dovolit.

Investice do budoucnosti i uložení peněz

Nové podmínky udělaly čáru přes rozpočet desetitisícům lidí. Zpřísnění celého procesu ale zajistilo větší šanci těm, kteří sítem projdou: zájemců o konkrétní byty je méně, investice do nemovitosti se navíc jeví jako rozumný způsob uložení a zhodnocení našetřených peněz, které se vlivem inflace nevyplácí nechat ležet na bankovním účtu, kde pomalu, ale jistě ztrácejí na hodnotě.

Podle nejnovější analýzy agentury Bloomberg, která sledovala vývoj cen nemovitostí vůči nájmům a příjmům v zemích OECD, jsou však ceny bydlení v České republice výrazně nadhodnocené. Podle nezávislé analýzy ČNB se ukazuje, že v některých případech mohou být nadhodnocené až o 40 procent. Podle Bloomberg je kvůli tomu Česká republika druhou zemí na světě, u které hrozí vysoké riziko prasknutí realitní bubliny.

Pokud by se tak stalo, mělo by to výrazné ekonomické i sociální důsledky. Prudký propad cen by totiž podkopal důvěru občanů v realitní trh, čímž by se také zpomalila nová výstavba a v konečném důsledku i samotné hospodářství země. Tento stav by měl přirozeně dopad i na banky. K tomuto dominovému efektu koneckonců došlo během finanční krize v roce 2008.

Peníze nejsou všechno

Zpřísnění podmínek pro získání hypotéky a oproti posledním letům vysoká úroková sazba nejsou jediným problémem, se kterým se zájemci o vlastní bydlení musí potýkat. Ty, kterým se podařilo získat dostatek financí na stavbu svépomocí nebo dodavatelsky, může zaskočit nejen stále rostoucí cena za materiál, ale i jeho několikaměsíční výpadky. Kromě toho se část stavebních firem potýká s nedostatkem pracovníků po odlivu ukrajinských zaměstnanců zpět na Ukrajinu z důvodu válečného stavu.

Ani dostatek financí nemusí být zárukou, že celý stavební proces proběhne řádně a včas. Je proto třeba disponovat nejen finanční rezervou, která pokryje případný další nárůst cen, ale také záložní variantou bydlení pro případ, že stěhování proběhne později, než bylo původně plánováno.

Komplikace s materiálem nebo zaměstnanci mohou postihnout i developery, se kterými byla sepsána konkrétní smlouva obsahující přesné datum dokončení realizace. V případě, že firma nedokáže předat byt či dům ve stanoveném termínu, vzniká majiteli nemovitosti nárok na finanční kompenzaci, pakliže si podobnou podmínku ustanovili smluvně.  

Nákup hotové nemovitosti ušetří čas i peníze

Těm, kteří chtějí investovat do nemovitosti, ale nechtějí čekat na nové domy či byty, jejichž stavba se může v současnosti výrazně prodražit a protáhnout, je určena možnost nákupu již postavené nemovitosti. Finální a konečnou cenu zjistí již během její prohlídky a nečekají je žádná nepříjemná překvapení. Trh je proto stále otevřený majitelům již realizovaných nemovitostí, a je připraven jejich domy a byty náležitě ocenit.  

Plánujete prodej nemovitosti, ale nechcete platit realitce? Nemusíte. Kontaktujte Realitní samoobsluhu a inzerujte svoji nemovitost na více než 50 nejoblíbenějších realitních serverech zdarma a bez provize, zato s právní ochranou a veškerou podporou.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?